Am facut primul curs de coafor cand eram inca foarte tanar. Cu vreo 25 de ani in urma lucram dimineata si apoi fugeam la scoala sa predau in cadrul primului curs de coafor stilist din Iasi. Abia facusem cunostinta cu acest tip de cursuri si directorul de la scoala de seral – meserii, unde predam eu la cursul de coafor, nu intelegea de ce la alte clase de curs, la alte meserii, profesorii aveau salile goale iar la mine la cursul de coafura elevii stateau chiar si după ore si continuam discutiile. La mine, la cursul de coafor stilist, prezența era de 99% iar la alte meserii cursantii rupeau usa sa fuga de la ore.
Am crezut initial ca este o moda de a face aceste cursuri de coafor, dar, mai apoi, am realizat că depindea foarte mult de pasiunea pe care o puneam in actul predarii. Atunci cand pui suflet in ceea ce explici si cari dupa tine tot felul de materiale didactice ai succes orice ai preda.
Mai tarziu am aflat ca sunt profesori cu carisma la care cursantii nu pot pleca seara acasa, la care timpul zboara si pauzele sunt doar pentru urgente fiziologice sau vreo tigară. Reveneau in clasa fara sa “sune clopotelul” sau de multe ori uitau sa mai fumeze ceea ce era de-a dreptul curios!
Am tinut in toti acesti ani de cand predau tot felul de cursuri acreditate de “Ministerul muncii si familiei”:
- calificare coafor 720 de ore;
- calificare coafor stilist 1080 de ore;
- de perfectionare coafor (cu durata de o luna de zile – unde cei care au facut cursuri la alte scoli au reusit sa faca singuri peste 10 tunsori din programa noastra – facute pe cap de manechin – ai timpul necesar de a explica detalii si mai ales posi tunde asa cum vrei);
- doua sau de trei zile de tunsoare si culoare;
- colorimetrie unde inveti sa accentuezi sau sa faci corectii la culorile pe care le aplici clientilor tai;
- coafare stiling sau cocuri si coafuri speciale;
- Total look sau management de salon, administrare de salon, receptie si tarife, stocuri si vanzari etc.
Dupa toate aceste cursuri de calificare acreditate, am realizat ca este o ordine clara de a le face, precum si un timing de invatare la fiecare curs in parte.
Un cursant nu poate invata meserie efectiv mai mult de 4-5 ore pe zi deoarece nivelul de atentie dispare si profesorul nu face decat sa vorbeasca in gol nemaiavand audienta.
Modalitatea de predare s-a schimbat mereu si s-a adaptat la conditiile din zilele actuale. Tinerii invata o meserie doar daca le place lor, daca le trebuie si daca profesorul din fata lor are tehnica de predare si stie sa inteleaga noile generatii si preocuparile acestora.
Profesorul devine prieten si mentor pentru toti cei carora le pune foarfeca in mana si un fel de “Nas” al celor care isi doresc sa deschidă o afacere in domeniul saloanelor de infrumusetare.
El este responsabil de ceea ce invata acestia in academia pe care o va crea si de toate bazele pe care le pune cursantilor sai. El este acela care trebuie sa ii învete pe acestia nu numai meseria de coafor ci sa puna bazele unui stil de a lucra ordonat si logic. El este responsabil de cei “sapte ani de acasa” in meseria de coafor. Tot el este cel care va fi judecat de colegii care vor intreba: -“Cine te-a invatat pe tine meserie?”.
Tinand cont de toate aceste responsabilitati, am luat taurul de coarne si am pus bazele acestei Academii alaturi de familie. Ne dorim sa ii invatam tot ce putem noi mai bine pe cei care isi doresc aceste lucruri descrise mai sus. Ne dorim sa fim “Nasii” saloanelor care se vor construi . Visam si credem in tot ceea ce vorbim. Sacrificam banii si numele noastre pentru un gand de oameni idealisti.
Azi, cand scriu aceste cuvinte, stiu ca ma asteapta o misiune foarte grea. Lumea ma intreaba daca am calculat totul si dacă sunt pregatit sa esuez. Am luat in calcul orice varianta inclusiv a falimentului. Doar cei care risca pot falimenta. Restul… nu pot decat… sa viseze, dar… sa nu incerce niciodata.
(Fragmente din Eu… Ovidiu Cristea)